לגדול בטבעיות

kids

"אני לא בשרית, אני חלבית!" נשמע קצת מצחיק אבל כך הכריזה אחת הקטנות שלי לפני כמה שבועות. היא שמעה מחברה לכיתה שהוריה אקטיביסטים טבעוניים קצת טקסטים קיצוניים על אכילת בעלי חיים וחזרה הביתה עם הבשורה. אני לא יודעת אם זה משהו שיחזיק מעמד (בכל זאת אנחנו משפחה מבשלת ואוכלת גם בשר והרבה) אבל גם מול אפיזודה זמנית וגם  מול דרך חיים קבועה, קצת נזעקתי שאולי יווצרו אצלה חסכים חשובים. מצד שני כבר בגיל 7 אני יודעת לא לאלץ ולא לעורר מרד ולתת לדברים לשקוע בעצמם.

אז רחרחתי קצת וגיליתי שבעשור האחרון אנו עדים לעלייה במודעות לצמחונות וטבעונות אצל מבוגרים וילדים כאחד. ע"פ סקר מב"ת (מצב בריאות ותזונה) שנערך ע"י משרד הבריאות בשנת 2015-2016 בקרב ילדים בחטיבת הביניים ובתיכון נמצא כי כ-3% מהבנים וכ-11% מהבנות מצהירים כי הם צמחוניים.

איגוד הדיאטה האמריקאי קבע שאכילה לפי התזונה הצמחונית או הטבעונית, המתוכננות בצורה נכונה, הנם בריאות, מכילות את כל הדרוש מהבחינה התזונתית ויכולות אפילו לעזור במניעת מחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות לב. צריכה גבוהה יחסית של פירות וירקות, דגנים מלאים, אגוזים, סיבים תזונתיים, פיטוכימיקלים וקטניות, וצריכה נמוכה יחסית של שומן רווי וכולסטרול הם מהמאפיינים בדיאטות הללו שיכולים לתרום במניעת המחלות הכרוניות הללו. תזונה טבעונית או צמחונית מאוזנת ומגוונת מתאימה ומספקת בכל שלבי החיים: הריון, הנקה, ילדות, התבגרות וזקנה.

צמחונות מתבטאת בקשת רחבה, החל בהימנעות מאכילת בקר, עוף ודגים ועד לתזונה ללא תוצרים של בעלי החיים כמו דבש, ביצים וחלב הנקראת תזונה טבעונית. אצל הורים, הסיבה לכך נובעת בעיקר מהחלטה אידיאולוגית (סבל של בע"ח בתעשיית המזון) ומהחלטה על אורח חיים בריא. אצל ילדים לעומת זאת, ההחלטה יכולה להיות של הילד עצמו או של הוריו שמחליטים בשבילו.

בד בבד, מאחר ותזונה צמחונית פחות מגוונת ברכיביה, על ההורים לילד צמחוני לדאוג ולתכנן את התזונה היומיומית על מנת שהילדים יקבלו את רכיבי התזונה להם הם זקוקים לשם גדילה והתפתחות גופנית ושכלית תקינים.

עינת ששון, דיאטנית ראשית של "צנטרום", סוקרת ונותנת פתרונות לכמה רכיבים אשר נמצאים בסיכון למחסור בתזונה צמחונית:

  • B12 – הויטמין הראשון שתמיד ייחסר אצל צמחונים. הוא הכרחי לתפקוד התקין של מערכת העצבים ומצוי באופן טבעי רק בבעלי חיים. כדאי לבצע בדיקות דם תקופתיות, על- מנת לוודא שאין חוסר.
  • ברזל – רכיב חיוני לגדילה וכן המינרל השכיח ביותר בחסרונו בקרב צמחוניים. זמינותו הביולוגית בצמחים נמוכה יותר משמעותית לגוף מאשר זמינותו בבשר. לפיכך, חשוב ליידע את רופא הילדים, על-מנת שיוכל לעקוב ולוודא שאין מחסור ברכיב זה. ברזל מצוי במזונות מן הצומח כמו שיבולת שועל וחיטה, שעועית, עדשים ואפונה.

קפה, תה ומזון עשיר בסידן עשויים לגרום לספיגה פחות טובה של ברזל ולכן רצוי להימנע מהם לפני או מיד אחרי הארוחה. לעומת זאת, מזון המכיל ויטמין C, המעלה את רמת החומציות בקיבה עשוי לסייע בספיגתו של הברזל בגוף.

  • ויטמין D – נוצר בגוף בעקבות החשיפה לשמש וכן, מצוי במזון בעיקר בבקר, דגים, ביצים, גבינות ואף מצוי בפטריות. ויטמין D קשור לתפקוד המערכת החיסונית בגוף ולחיזוק העצמות. כלומר, מחסור בויטמין D עלול לגרום להיווצרות עצמות רכות ושבירות. מומלץ לבצע בדיקות שגרתיות למחסור בויטמין בדם ובמידת הצורך ליטול תוסף.
  • סידן – תפקידו העיקרי הוא בסיוע לבנייה והתפתחות של עצמות (בין היתר גם שיניים) ובעל חשיבות גדולה לתפקוד השרירים ומערכת העצבים. בתפריט הצמחוני הוא מצוי ברמה טובה במוצרי חלב, בברוקולי, דגנים ושומשום.
  • אבץ – המקור העיקרי שלו הוא בבשר אדום ועוף. לאבץ תפקיד חשוב במערכת החיסון, בבניית חלבון ו- .DNA בתפריט הצמחוני המקור לאבץ הוא מקטניות, דגנים מלאים ואגוזים או מוצרי חלב. חשוב לעקוב אחר רמות האבץ בבדיקות הדם.
  • ריבופלאבין או ויטמין 2 – Bאחד הויטמינים מקבוצת B, להם חשיבות רבה בהסבת המזון לאנרגיה זמינה. המקורות העיקריים הם אכילת כבד ודגים. צמחוניים ייהנו גם מהעושר שלו בגבינות וביצים. טבעוניים יוכלו לקבל את הויטמין בעיקר מדגנים מלאים, פטריות, סויה, שקדים ואורז פרא.
  • ויטמין 2 Bמסייע לשמור על עור ושיער בריאים וחשוב מאוד לתפקוד העיניים והכבד. מחסור שלו עלול לגרום לבעיות במערכת העיכול, עיכוב בגדילה, עייפות ועוד.

השרייה והתחלת הנבטה של קטניות למשך 24-48 שעות, מעלה את הזמינות הביולוגית של הרכיבים בקטניות לגוף ומפחיתה את הגזים בבטן הנוצרים בעקבות אכילתם.

  • חלבון – תפקידו הוא בבניית השריר, המערכת החיסונית, תאים ועוד. חלבון איכותי הוא כזה שמשלב בין חומצות אמינו מסוגים שונים, שהן אבני הבסיס לחלבון. אפשר למצוא חלבון איכותי בביצים, חלב ובשר. על מנת לצרוך חלבון איכותי, צמחוניים וטבעוניים צריכים לשלב בין קבוצות שונות של מקורות החלבון- למשל שילוב של דגנים וקטניות (דוגמאות לשילובים העשירים בחלבון: מג'דרה, פלאפל בפיתה, אורז עם סויה ועוד). חשוב לשים לב כי באופן יחסי יש בירקות כמות חלבון קטנה, ותזונה המבוססת רק עליהם, עלולה בטווח הארוך לגרום למחסור בחלבון.

ישנה חשיבות רבה לתזונה על התפתחות הילד. ההחלטה להוריד את מוצרי הבשר מהצלחת, צריכה להיות מלווה במציאת תחליפים מתאימים. חשוב מאוד ללוות את התהליך בשיתוף עם תזונאי שמתמחה בילדים ובעצה עם רופא הילדים. במקרים רבים ימליצו הנ"ל על נטילת מולטיויטמין המותאם לטעם של ילדים.

גם מומחית התזונה, חלי ממן לא שוללת את הצמחונות והטבעונות בהקשר שמירה על המשקל ועל אורח חיים בריא אך מפצירה לשים לב למספר רכיבים תזונתיים חשובים לבחירה  כמו ברזל, בי 12, חלבונים ואומגה 3 ממקורות צמחיים.

"כאנשי הים התיכון קל לנו להתחבר לתזונה שמושתתת על הרבה פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים ועל מעט מוצרים מהחי. התזונה הים תיכונית ידועה כבריאה במיוחד ובמאריכת חיים ואולי הגיע הזמן לחזור למקורות האיזור לפחות במעט ולהחליט על איזון יומי-שבועי אחר, כזה שמכבד יותר את החי ונותן לטבע לתפוס יותר מקום כערך, שמתבטא כמובן גם בצלחת", היא מוסיפה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *